Köttbullar

Det finns garanterat miljontals recept på köttbullar. Här är mitt, som har lite jul-smak från kryddpeppar och senap. Detta kan uteslutas och ersättas med andra kryddningar. Jag använder ofta worscestershire-sås också, för att ge extra sälta och smak, men det är inte nödvändigt.

För ca 50 köttbullar

  • 1 kg finmald blandfärs
  • 3 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 riven stor gul lök
  • 2 dl vatten
  • Ett kryddmått kryddpeppar (eller efter smak, detta är en mild variant)
  • En tsk svartpeppar (eller efter smak, detta är en mild variant)
  • En tsk salt (eller efter smak, detta är en mild variant)
  • En msk skånsk senap (eller efter smak, detta är en mild variant)
  • Några rejäla stänk worscestershiresås.

Allt röres samman noga. Ju mer du rör det samman, desto finare blir smeten och ju bättre håller den samman. Extra viktigt om man t ex använder sig av ICAs på tok för grovmalda färs. Vissa hackar och steker löken, men jag föredrar riven rå lök i smeten, som ger tydligare smak och gör att den inte faller samman lika lätt som med stekt. Rulla köttbullarna efter önskad storlek (jag föredrar personligen när de inte är för stora). Stekes varsamt i rikligt med smör med medelhög värme och vändes regelbundet (ca 10 minuter per omgång, men det får man testa sig fram genom att dela en av de större köttbullarna på järnet). Blandfärs eller fläskfärs ger bäst resultat. Att bara använda nötfärs blir för torrt. Glöm inte att provsteka en klick smet först, för att se att du gillar resultatet.

Annonser
Det här inlägget postades i Recept, Svensk mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s