Tomtatsås

Gnocchi med tomatsås

En favorit hos mig på senare tid är hemmagjord tomatsås som både är superbilligt och supergott. Men är det något att skriva om? Ja det tycker jag eftersom de flesta som gör sån inte vet vad de sysslar med. Poängen med god tomatsås är att den ska smaka gott av just tomat. Nätet är fyllt av usla recept där detta inte lyckas. Nyckeln till en framgångsrik tomatsås ligger i råvarorna och hanteringen av dem. Inga magiska ingredienser öht. Jag har prövat mig fram med massor av alternativ och sätt och kommit fram till att jag föredrar följande sätt att göra en god tomatsås som med fördel serveras till lämplig pasta (gnocchi, penne, spagetti). Med fördel hemmagjord pasta såklart.

Tomtatsås för en person.

  1. En burk hela eller filéade tomater av fin kvalitét. (Mutti eller Saltå Kvarn tex). Ej krossade, som i regel är sämre. Plocka bort ev skal.
  2. En liten gul lök, eller en halv stor.
  3. Två vitlöksklyftor
  4. Färsk basilika (alt salvia)
  5. Smör och olivolja
  6. Salt och svartpeppar efter smak
  7. 1 kryddmått torkade chiliflakes eller färsk chili (obs var försiktig, krydda varsamt)
  8. Ett par extra dl vatten
  9. Frivilligt, men attans trevligt: Bacon eller parmesan.

Samtidigt som du sätter på pastavattnet så river du ner löken i ett stekjärn på medelvärme. Det blir finare om man river än om man hackar, men det är en smaksak om man vill känna lökbitarna. Låt den puttra i en matsked olivolja och en rejäl klick smör. Ca 50-50 av varje (smöret ger en nötig smak, olivoljan en medelhavskaraktär). Låt den puttra tills den börjar bli glasig, dvs ett par minuter. Tillsätt sedan vitlöken som du antingen finhackar, river eller pressar (jo pressar, det här tramsiga avoget för pressad vitlök som spritt sig över riket är dravel).

Tillsätt sedan tomaten. Hacka sönder de hela tomaterna i järnet. Tillsätt chili, salt, peppar och även vatten och låt det sjuda på svag värme tills pastan är klar. Den bör ha 15 minuter på spisen för att koka samman och få fram de rätta smakerna. Hacka nu i rejält med basilika på slutet och servera det hela som det är med pastan. Gott som extra tillbehör eller variation är att lägga till knaperstekt finhackad bacon på slutet av koktiden på såsen, eller bara helt enkelt servera såsen med finriven parmesanost som tillbehör. En tredje variant på tomatsås som vissa tycker om är att tillsätta lite torrt vitt vin i den. Men då börjar vi komma in på en avsevärt dyrare maträtt.

Pastan kan du servera som den är till såsen alternativt lyxa till den. Om du tex har hemmagjord potatisgnocchi är det väldigt gott att efter att den är färdigkokt låta den snabbt få steka upp i stekjärnet i lite salvia-smör. Dvs rejält med smält smör + färsk salvia under några sekunder. På så sätt får du en ännu lyxigare upplevelse.

Uppdatering: Men varför inte göra det på färska tomater? Blir ju ännu finare! Mja, om du inte har tillgång till solmogna tomater från egen trädgård så blir det inte alls det. I regel är det mycket mer smak i fina burktomater. Men man kan tillsätta ett par färska tomater i såsen om man vill. Den blir inte sämre av det så länge man håller basen i en bra burktomat. Men se till att skala dem isåfall. Tomatskal i mat är inte trevligt.

Advertisements
Det här inlägget postades i Italiensk mat, Pastarätter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s