Julsill

löksill, sherrysill, senapssill

Så här blev årets trenne julsillar hos Daniel på Lundagillet.

Löksillen – Smakade gott av lök och med en ton av kryddpeppar i bakgrunden, men tyvärr även fisk. Paradoxen kring goda fiskrätter är ju att den inte ska smaka starkt av fisk (omega3-oljor). Det är ju detta som tex gör att det är så stor skillnad mellan billiga och dyra frysta laxfiléer där de flesta av oss stöter på fenomenet. Misstänker att jag måste krydda starkare 123-lag i grunden nästa gång innan jag lägger in det i just lök-lagen. Har kvar nästan allt. Recept: Gravade färska filéer (frysta). Därefter klassisk 123-lag med kryddning (kryddpeppar, lagerblad, svartpeppar). Därefter ny 123-lag med gul och röd lök + kryddpeppar.

Senapssillen – Smakade riktigt bra. Tydlig smak av skånsk senap. Kryddig och med sting av ättikan. Samma sill som användes till löksillen, men utan fisksmaken. Var populär och gick åt nästan helt. Recept: Samma som löksill i grunden, men istället för klar lökinläggning gjorde jag en krämig senapsinläggning (skånsk senap+vanlig senap, svartpeppar, ättika, vispgrädde, socker, dill, hela svarta senapskorn)

Sherrysillen – Första ggn jag gjorde den här sorten. Använde recept av moster. Inlagd sill gjord på matjessill. Speciell smak som kanske inte tilltalar alla då det i princip mest smakar som en matjessill som blir söt-syrlig. Snäll, god eftersmak av just matjessillen. Skulle nog kryddat den lite hårdare med mer ättika och sherry. Går säkert att utveckla om man funderar över kryddningen lite annars tror jag det möjligen mer är en midsommarsill än julsill då den liksom försvinner mot lök och senapssillens starka smaker. Var också ganska populär. Recept: Matjessill på burk, sen marinad i 3 timmar innan servering (av tomatjuice, sherry, socker, ättika, sharlottenlök, dill, svartpeppar)

Mer detaljerade recept fås på begäran.

Annonser
Det här inlägget postades i Kryddor & smaksättning, Recept, Svensk mat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Julsill

  1. Skulle gärna vilja ha detaljerat recept på Sherrysillen (25/12 2010).
    Tack på förhand OCH GOD JUL!

  2. Daniel skriver:

    Kristina: Jag har inte receptet tillgängligt där jag befinner mig, men det är ett standardrecept i stil med vad du hittar om du googlar på det. Inget märkligt alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s