Lundagillets chili con carne

Det finns sjutusen recept på chili con carne på nätet. Mitt (som jag alltså kallar ”Lundagillets” utan hänsyn till min kollega Alexanders ev chilirecept) är inte så speciellt märkvärdigt, utan ett tämligen ordinärt amerikanskt sätt att göra en chili på malet kött. Som vanligt när man gör mat är det svåra att återge kryddningens proportioner. Folk måste lära sig att krydda efter egen smak och inte lita på andra till fullo. I regel kryddar dock folk för lite, och då menar jag inte rent styrkemässigt, utan även med milda aromatiska kryddor. Definitionen på en god chiligryta avgörs inte av hur stark den är i chili eller i vitlök, utan av övriga aromer och nyanser. Trots namnet på grytan är tex spiskummin nästan viktigare än chili i grytan för den karakteristiska smaken. Men även kryddor som kanel, lagerblad och oregano är lika viktiga som chilin.

För två hungriga personer ungefär:

  • En rejäl gryta, gärna gjutjärn
  • Matfett att steka i
  • 500-1000g köttfärs (bland eller nöt)
  • En gul lök
  • Hackade/krossade vitlöksklyftor (Så många du känner för. Jag tar två)
  • 2 burkar/förpackningar krossade tomater (2*500 g eller motsvarande)
  • 3 matskedar chilisås (heinz eller liknande – ger sötma och syra och bör ej uteslutas. Tillsätt ev lite vinäger + socker som alternativ)
  • Worchestersås (några tsk, dvs några rejäla stänk direkt ur flaskan)
  • En burk vita bönor (går bra med de i tomatsås)
  • En burk kidneybönor eller annan sort med större bönor (häll av skyn på dessa!)

Kryddor som ska fräsas innan vätskor tillsätts (obs att mängden är efter smak!):

  • Paprikapulver (två tsk)
  • En röd chilifrukt hackad (eller lite torkade chiliflakes, men obs, dessa kan vara starka!)
  • Mald chilipeppar (ca en tsk – ett måste och kan inte ersättas av färska chilin)
  • Lagerblad (2-3 st)
  • En buljongtärning
  • Spiskummin (Baskryddan! En matsked – men krydda gärna lite till på slutet strax innan servering)
  • Torkad oregano (En tsk)
  • Mald kanel (En tsk)
  • Ev salt och peppar

Överkurs (Kan uteslutas):

  • Rosta alla torra kryddor i ett torrt hett stekjärn ett par minuter strax innan de ska användas för att få fram fler aromer och nyanser. Gör bara detta om du vet vad du gör.

Bryn färs med matfett i grytan. Tillsätt hackad lök och vitlök. Bryn lite till. Tillsätt sedan allt som står under kryddor och fräs upp det ordentligt under omrörning (viktigt att ha varmt på plattan alltså). Sen tillsätter du resten (krossade tomater, chilisås och worchester). Sen låter du detta stå och skjuda i ca en timme på medelvärme (rör om då och då). Smaka sedan av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Ibland kan det behövas mer salt eller spiskummin. Häll sedan i bönorna och rör om. Behöver ej kokas upp med bönor i. Färdigt för spis.

Servera som den är eller med ljust bröd eller ris. Goda tillbehör är även gräddfil och skivad färsk gurka. En iskall öl är givetvis ett annat trevligt tillbehör.

Annonser
Det här inlägget postades i Amerikansk mat, Recept, slow food. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lundagillets chili con carne

  1. Heffe skriver:

    Härligt att du lyfter fram spiskummin, Chili con carne utan spiskummin är ? Ja inte vet jag, men knappast Chili con carne. Spiskummin är en underbar krydda, som om den används rätt kan höja många rätter.

    Dags att prova något nytt och intessant?
    Prova Empanadas, lite 70-tals varning, men jävligt gott!

    • Daniel skriver:

      Jag fruktar ingen rätt bara för att den så att säga var på modet men inte längre är så. Ska komma ihåg empanadas till ett annat tillfälle helt klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s