Grönsakskokning i Sverige

Är det något svenskar är riktigt usla på så är det att koka grönsaker. Riktigt förbannat usla. T om i recepten står det helt vansinniga rekommendationer, så det handlar inte om kunskap om recept, utan om att recepten i sig är felaktiga och skrivna av människor utan sinne för råvaror och mat.

Det stora felet är att man kokar grönsakerna för länge. På tok för länge. Vissa grönsaker tål detta bättre än andra. T ex gör det inte så mycket alls om moroten tappar lite krispighet, det kan passa utmärkt t om, men när man serveras ärtor, broccoli eller sparris som är mjukt som kokt potatis så är det inte okej.

Jag tror att detta kommer från en skolmatsalstradition av långkok av sega svenska grönsaker på vintern. För inte sjutton är det påtänkt av provensalska kvinnor och deras kärlek för fina primörer inte. En svensk rotfruktskultur som inte förstår sig på att hantera grönsaker som växer ovan mark månne.

I recepten står 10-15 för vit sparris och någon minut mindre för grön! I verkligheten ska den vita sjuda 5 och den gröna att par minuter bara. Vissa tycker t om under en minut! Allt annat leder till sparris-på-burk-konsistens. Och då kan du lika gärna köpa just det.

I recepten står 10 minuter för broccoli. I verkligheten ska den koka snabbt på 2-4 minuter. Helst ångkokas på 2 minuter. Annars får man smaklöst broccolimos. Inte så konstigt att folk är rädda för broccoli när de kanske aldrig fått det serverat på rätt sätt.

Ärtor ska öht inte kokas. De ska hällas ner i kokande vatten och sedan dras av spisen. Häll av efter 3 minuter och klicka på lite smör.

Hela poängen är att det ska finnas lite tuggmotstånd kvar. Ärtan ska ”poppa” lite i munnen när du tuggar på den. Lite rå krispighet från fibrerna ska finnas kvar. Inte bara för konsistensens skull, men smakerna och näringsämnena är mycket bättre bevarade på detta sättet också.

Skärp er svenskar. Skärp er. Sluta upp med att göra barnmat av alla fina grönsaker.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter om mat, Kryddor & smaksättning, Mat & vetenskap. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grönsakskokning i Sverige

  1. Element Five skriver:

    Broccoli äta med fördel rå 🙂

    Men håller med till fullo annars, sönderkokta grönsaker är riktigt skabbigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s