Grillsäsong 2010: Säsongens första grillning

Nu när äntligen snön smält bort och våren anlänt med värme och strålande sol, såväl meteorologiskt som känslomässigt, är det ju självklart dags att ta fram grillen! Säsongens första grillning gick av stapeln igår, den 17 april, trots starka vindar och himmel höljd av dunkelgrått molntäcke. Det är ju förstås så att om man bestämmer sig för att man ska grilla några dagar i förväg kan man också räkna med att vädret inte är optimalt, oavsett vilken relation man har till Fru Fortuna eller andra fiktiva väsen.

Hur som helst grillades högst ordinär hals av gris (i skivor) som i brist av tid för marinering istället behandlades med en smakrik glaze. (Som jag ser det finns egentligen bara två alternativ vid grillning, antingen lägger man köttet i marinad kvällen innan eller så använder man sig av en glaze, färdigmarinerat kött är inget alternativ då marinaden nästan alltid är på tok för salt.)

Till köttet serverades potatisgratäng, kokt sparris med litet smör samt en tomatsalsa. Vinet Corte Vigna (59 kr, nr 7384 å Systembolaget), som är ett prisvärt vin som passar utmärkt till grillat och även klarar av litet starkare smaker, fuktade strupen mellan tuggorna. Nedan följer litet recept.

Glaze

  • Soja
  • Honung
  • Vitlök
  • Chili (alt. Sambal olek)

1. Blanda soja och honung till önskad viskositet, blandningen ska vara ganska trögflytande och inte rinna ut allt för mycket vid applicering på köttskivorna. Blir blandningen för tjock kan man eventuellt späda med litet olja.

2. Lägg i pressad vitlök, hackad chili (alternativt en motsvarande sambal olek, var försiktigt så det inte blir för starkt).

3. Blanda väl.

Tomatsalsa

  • Krossade tomater
  • Lök
  • Vitlök
  • Chili (alt. Sambal olek)
  • Valfri ört, t ex timjan eller rosmarin (gärna färsk men torkad går också bra)

1. Hacka och fräs löken litet lätt i litet olja i en kastrull. Häll på tomaterna och låt koka upp.

2. Pressa i vitlök och lägg ned hackad chili (eller sambal olek) och ört, vill man göra det enkelt för sig använder man Herbes de Provance.

3. Låt salsan puttra minst fem minuter, ju längre desto bättre. Blir den för torr kan man späda med vatten.

Ut och tänd grillen och låt dig inledas i den grillade matens frestelser, grill-säsongen är allt för kort för att slarvas bort!

Annonser
Det här inlägget postades i Grillat, Recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s