Pizzamisär

Det är bara så enkelt – folk kan inte göra goda pizzor på pizzoriorna idag. Det är säkert minst 10 år sen jag fick en riktigt god pizza av ”svensk typ” senast. Nu ska det vara antingen vidriga sunkiga flottmonster som görs på grossist-recept av oengagerade bittra jugoslaver eller så smaklösa dyra eländen med ruccola och parmaskinka som görs av pretentiösa nyutexaminerade svenska rikemanskockar som vill göra ”äkta italienska pizzor” så som pappa Dinkenspiel sagt att de smakade på besöket nere i Rimini 1972.

Folk yngre än mig vet nog inte vad jag talar om, men på 80talet och en bit in på 90talet fick man förbannat mycket godare pizzor än idag. Det var något speciellt med allt hur de gjordes och hur de smakade.

Och ta pizzasalladerna idag. Här trycker de i en massa örtkryddor som gör att allt smakar skit. En pizzasallad ska vara vitkål (finstrimlad!) vinäger, olja, salt och svartpeppar. Inte Knorrs italienska salladskrydda som dryper av glutamat och torkad lök.

Pizzan som en god matupplevelse är död.

Annonser
Det här inlägget postades i Snabbmat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pizzamisär

 1. CiSthlm skriver:

  Härligt bitter och fin artikel, som en bittermandel! …Den bästa pizzan får man hemma, pizza som man gör den hemma är verken torr, sluskfettig eller innehåller 3 bitar skinka. …framförallt är det bottnarna som blivit mycket sämre, men också mängden med tillbehör på pizzan, köper du en Capricciosa idag får du en pizza med passerad tomat, några bitar skinka och några bitar burkchampinjoner detta med mager ”taco”ost på pizzan, helt utan känsla. Däremot ”Pizzasallad” har jag aldrig gillat. Det påminner för starkt om surkål, utan att vara i närheten av denna delikatess! Men knorrs italienska krydda, ulk!

 2. CiSthlm skriver:

  Läste en intessant sak. Att ”Raffaele Esposito i juni 1889…var den förste att lägga till ost. Hmm! Och pizza skall härstamma från medeltiden?! Vad hade de på pizzan då? Eftersom tomater inte kan ha kommit till Europa förrän under renässansen! Kött eller grönsaker, eller både och, jaha! Det är ju originellt!!! Langos, piroger… Knappast något som är speciellt för Italien!

  • Daniel skriver:

   Den distinkta skillnaden är ju att pizzan är helt öppen, platt och ugnsbakad. Langos är ju friterad. Piroger halvöppna eller stängda (och därmed släkt med Calzonen, som inte kallas pizza av gamla italienare, utan just calzone). Det finns även ett tomatbröd i någon del av Italien som görs utan ost och som ser ut som en paj, halvöppet likt en båt med flytande tomatfyllning. Också troligen väldigt gammalt. Kan tänka mig att det möjligen liknande pizza-paj-rätter innan tomatens tid, med lök och sardiner. Likt man gör i vissa delar av Frankrike än idag. All medelhavsmat (grekisk, spansk, italiens, fransk, jugoslavisk) är ju extremt lik varandra om man går tillbaka 100 år.

   Pizzan är ju dock först på 1900talet en rätt som får spridning. Det gör den ju på inget sätt mindre typisk för Italien, bara för att den är ung. Den Napoletanska pizzan påminner trots allt inte om någon annan sorts traditionell mat även om den såklart är släkt med annan mat. Ingen mat på jorden är ju helt unik för ett land vad jag vet, utan alla rätter har släktingar men de kan ändå ges nationell identitet oftast.

   Men nog sjutton är pizzan italiensk även om det finns kusiner överallt och att den först på 1900talet fick sin identitet som vi känner den.

   Precis som falukorv och mos får ses som jävligt svenskt, trots att det är kanske ännu yngre rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s