Grillfest – mitt i vintern!

Det nya året och den nya dekaden har inletts, längtan efter sommar och värme är större än någonsin och finns det något bättre sätt att lindra denna längtan än att avhålla en hejdundrande grillfest? Som du kanske förstod var detta en retorisk fråga och grillfest blev det!

Ett prisvärt och fördelaktigt alternativ om man har många gäster är att helgrilla fläskkarré, då gärna med metoden rub’n’glaze som det heter i staterna. Vad är nu detta kan man ju fråga sig. Jo, en rub är en kryddröra som köttet gnuggas med några timmar innan grillning och en glaze en marinadliknande sås som köttet penslas med under grillningen. Nedanstående recept är grundrecept som absolut kan modifieras efter tycke och smak. Ruben bör dock inte vara för söt och glazen måste innehålla ordentligt med socker. Mängderna är ungefärligt beräknade på ca 2 kg karré i en bit, bäst blir det om man doserar ad libitum.

Rub

1/2 tub grovkornig senap

1 tsk svartpeppar

1 msk torkad salvia

1 msk torkad rosmarin

1 klyfta finhackad vitlök

Rör ihop och gnugga in i köttet, kort och gott. Görs med fördel några timmar innan grillningen startar, gärna kvällen innan.

Glaze

2,5 dl honung

1,25 dl balsamvinäger

0,75 dl soja

5 vitlöksklyftor

Blanda vinäger och soja, rör i honungen pö om pö. Avsluta med att pressa ned vitlöken. Rör om grundligt.

Grillning

Som vanligt vad gäller grillning är kol det enda bränsle som gäller, dvs. inte gasol eller Gud förbjude el. Vid helgrillning som kan ta upp emot 1,5 h används med fördel briketter då de brinner längre och håller jämnare värme. Dessutom är det extra viktigt att se till att hela bädden tagit fyr och glöder innan grillningen inleds och man bör kontinuerligt kontrollera glöden samt eventuellt åtminstone en gång under grillningens gång röra runt i glöden. Denna utjämning är nästan alltid nödvändig, det brinner ju trots allt bäst i mitten eftersom grillens ventilationshål sitter just där. Vidare ska helgrillning ske med lock och en köttermometer är oumbärlig. Nedan följer en ungefärlig instruktion på helgrillning av fläskkarré.

 1. Lägg på köttet, lägg på locket och låt ligga ett par minuter (eller till det fått yta). Vänd, på med lock, låt ligga ett par minuter.
 2. När båda sidor av svinhalsen fått yta penslas glaze på innan vändning. Applicera glaze och vänd ofta, som minst var 5:e minut. Glöm inte att lägga på locket mellan vändningarna. Verkar det brinna mycket kan detta lindras med en blomspruta.
 3. Om (när) glazen tar slut räcker det att vända ca var 10:e till 15:e minut. Glöm inte locket.
 4. Efter ca 1,5 h kommer köttet att ha en temperatur om 75 grader och är således klart. Slå in i folie och låt vila 10-20 min. Skär sedan upp och servera genast.

Summa summarum

Denna gången serverades ugnsbakade rotfrukter och en lagom kryddig BBQ-sås till köttet, andra klassiska och mer somriga tillbehör är fransk potatissallad och tzatziki. Måltiden var uppskattad och det blev en lustfylld afton i köttets tecken. Dessutom påmindes man om att det bara är några månader kvar till våren!

Annonser
Det här inlägget postades i Festmåltider, Grillat, Recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Grillfest – mitt i vintern!

 1. victor skriver:

  Recept på bbq såsen önskas!

 2. Rasmus skriver:

  Du har gjort det igen!
  Jag tvivlade inte en sekund. Tok-gott som vanligt! =)

  Ser dock redan fram emot nästa feast. Skön tillställning nu med, hör och häpna; Live-Band! Men ser självklart mest fram emot maten. Som lagas med en kocks precision! Varmrätt som efterrätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s